Context
Anzegem is een kleine, maar dynamische gemeente die trots is op haar landelijke karakter. Mede hierdoor en door de goede ligging (tussen Kortrijk en Gent en op een verkeersas richting Brussel) heeft de gemeente ook een aantrekkingskracht op jonge gezinnen.
De gemeente heeft een vooruitstrevende bestuursploeg, die op zoek gaat naar vernieuwende manieren om haar bewoners beter te betrekken bij haar beleid. Met een jonge communicatieploeg gaat de gemeente op zoek naar nieuwe manieren van communiceren met haar bewoners.
De gemeente besloot om beroep te doen op CitizenLab om ook mensen met een drukke agenda, die niet altijd de tijd hebben om af te zakken naar het gemeentehuis, een stem te geven.
Uitdaging en doelstelling
Het platform werd met een duidelijke focus op een viertal actuele thema’s ingericht: wonen en leven in Anzegem, Jong zijn in Anzegem en Mobiliteit. Vooral de communicatiedienst van de gemeente is de drijvende kracht achter de opstart van en de moderatie op het platform, onder begeleiding van de participatiespecialist van CitizenLab. Alle resultaten worden geanalyseerd en in een overzichtelijke presentatie voorgesteld aan het Schepencollege.
Methode
De lancering van het platform gebeurde via een persbericht en via de bestaande bestaande digitale en papieren kanalen van de gemeente (website, gemeentelijk magazine, …). Tijdens publieke activiteiten zoals het vrijwilligersfeest en de nieuwjaarsreceptie werd uitleg gegeven over het platform en kregen aanwezigen de mogelijkheid om zich te registeren en ideeën te plaatsen. De gemeente experimenteerde ook met een computer die ze aan de inkombalie van de gemeente zetten en waar de mensen in real life hun input konden geven.
De gemeente maakte op het platform een neutraal profiel aan om te reageren op ingediende ideeën. Op die manier kon de gemeente in de eerste fases openlijk reageren op ingediende voorstellen en de interactie aangaan. Als een voorstel al gerealiseerd was of in de pijplijn zat, dan was het platform de beste manier om hierover te communiceren naar de burgers.
Resultaten
Na de input- en stemfase - met een focus op 4 overkoepelende thema's - heeft de gemeente alle ideeën met de hulp van CitizenLab verwerkt. In een overzichtelijke nota werden de resultaten nog voor de gemeenteraadsverkiezingen aan het college voorgesteld. Op basis van enkele vooraf bepaalde, transparante criteria (budget, omvang, timing, haalbaarheid) liet het college de communicatiedienst van de gemeente dan interageren op het platform. Bewoners die ideeën plaatsen, kregen zo een duidelijke feedback via het online platform.