Case-study: Pin je Plek in Schiedam

POPULATION
77920
TYPE
Small & Medium Cities

Deze case study zit boordevol nostalgie, want Schiedam was indertijd één van onze allereerste Nederlandse klanten! De gekende Zuid-Hollandse gemeente bevindt zich ten westen van Rotterdam, op een luttele 10 minuten fietsen van het Centraal Station.

De gemeente wordt geprezen om z’n charmante historische centrum en de hoogste windmolens ter wereld. Maar vandaag de dag is Schiedam vooral een pendelaarsgemeente dat te maken krijgt uitdagingen die erg vergelijkbaar zijn met die van grotere steden. De samenwerking met CitizenLab moest de vele processen binnen hun departementen ondersteunen.

“Schiedammers maken de stad”


Onder de noemer ‘Schiedammers maken de stad’ lanceerde de gemeente een participatieplatform om online te polsen naar de meningen en ideeën van burgers. Met dit platform wilde de gemeente “Schiedammers aansporen om na te denken hoe we de stad mooier, schoner, veiliger en gezonder kunnen maken.”

Schiedam is een speciaal geval, want voor de gemeente stond participatie al een hele tijd bovenaan het prioriteitenlijstje. De gemeente was altijd al een echte koploper op vlak van het burgerparticipatie, want het betrekken van de burgers zit diep geworteld in de werking van verschillende gemeentelijke diensten. Het bestuur gaat steeds op zoek naar interactie met burgers, en doet dat via verschillende projecten (burgerbegrotingen, -initiatieven of -fora), maar ook door communicatie helder en laagdrempelig te houden.


Van ‘de Week van Geluk’ naar ‘Pin je Plek’


Aanvankelijk lag de focus op het verzamelen van input voor een specifiek project, “De Week van Geluk”. De bedoeling van dit project was om eenzaamheid te bestrijden en buurtbewoners uit hun ongewild isolement te halen.

Al snel werd het platform echter ook ingezet om bredere projecten op de langere termijn te ondersteunen. Schiedammers konden steeds een ‘open idee’ op het platform achterlaten, maar het platform werd ook gebruikt als tool voor andere diensten en departementen in de stad.

Het succes van dit participatieproject kan verklaard worden door een gebiedsgerichte aanpak waarbij burgers hun ideeën op een kaart konden pinnen. Bij de ‘Pin je plek’-campagne in Schiedams Midden werden burgers uitgenodigd om hun ideeën te delen op vlak van 5 thema’s: groen & gezond, sport en recreatie, passend wonen, mobiliteit, en innovatief werken en leren.Nadien werden vijf themabijeenkomsten georganiseerd onder de naam ‘Plekmaken’. Hierbij ontmoetten alle belanghebbenden elkaar om de voorstellen te bespreken en samen nieuwe ideeën te bedenken. De ‘Pin je Plek’-campagne werd een groot succes in de gemeente, en veel Schiedammers lieten van zich horen. Dit kan verklaard worden door de herkenbare visuele stijl van de campagne en de heldere communicatie vanuit het bestuur.

Tijdens het verloop van het project geloofde Schiedam sterk in de complementariteit tussen het participatieplatform en sociale media (vooral Facebook). De platformbeheerders delen de beste ideeën op sociale media en plaatsten manueel de belangrijkste sociale media-reacties op het platform.  Zo ontstond er een doorlopende discussie en bleef de interactie met burgers steeds aangewakkerd.

Het participatieproject in Schiedam is ondertussen afgelopen, maar de waarde ervan blijft nazinderen. De gemeente blijft een pionier in burgerparticipatie, en toonde met haar project aan wat de meerwaarde kan zijn van een digitaal platform, zowel voor specifieke initiatieven als voor het verzamelen van algemene suggesties.

Benieuwd hoe we kunnen helpen om digitale participatie op te zetten in jouw stad of gemeente? Contacteer ons! 

Deel deze case study

Vergelijkbare praktijkvoorbeelden

Over 65 governments and 15,000 citizens
are already using CitizenLab to build their policy together
Photos of team members

Schedule a demo

Find out why 300+ governments
are using CitizenLab.

Book demoChat with an expert