Oostende betrekt bewoners online bij stadsbeleid

POPULATION
70600
TYPE
Large Cities

De stad Oostende is een stad met meer dan 70.000 inwoners gelegen aan de Belgische kust. Onder de noemer 'Kom uit je schelp' voerde de stad een uitgebreid online en offline inspraakproces.

Uitdaging en doelstelling

De stad Oostende is een gemeente met meer dan 70.000 inwoners gelegen aan de Belgische kust. De lokale overheid lanceerde het een “Kom uit je schelp” project dat gericht is op burgers continu te vragen naar hun creatieve ideeën om het leven in de stad te verbeteren.

De medewerkers van de stad gingen daarom op zoek naar een stadsbreed consultatieproces waarin zowel online als offline veel mensen - vooral jongeren - zouden bereikt worden op een efficiënte manier.

In CitizenLab vonden ze een digitale tool die gemakkelijk te integreren was met hun offline benadering. Ze gebruikten CitizenLab om de bijdrage van hun burgers te verzamelen over een brede waaier aan stadsbrede onderwerpen (cultuur, milieu, veiligheid, etc) en op wijkniveau.

Methode

Allereerst definieerde men intern de thema’s waarrond de burgers konden nadenken. Aan de technische kant hielp CitizenLab de communicatie-afdeling met:

Met een interactieve widget die op de website van je stad of gemeente kunt zetten, toon je bezoekers direct de weg naar het inpsraakplatform.

Lancering

De lanceringsfase is belangrijk om veel burgers naar het platform te leiden en online participatie een kickstart te geven. Oostende gebruikte verschillende kanalen om hun burgers naar het platform te gidsen, zoals sociale media berichten (Facebook en Twitter), persberichten en de CitizenLab widget op de website van de stad.

Om het aantal bezoekers en gebruikers te maximaliseren, zetten we ook CitizenLab’s sociale media en nieuwsbrief in.

Het is belangrijk om aan de lancering van een inspraakproces de nodige aandacht te besteden. Een artikel in de lokale media doet soms wonderen!

Het resultaat was overtuigend: de teller van aantal geregistreerde gebruikers stond na slechts 1 maand op 200. Het aantal bezoekers - niet iedereen registreerde zich onmiddellijk - liep al snel op tot enkele duizendtallen.

Moderatie

Het is van cruciaal belang om de burgers betrokken te houden bij het hele online raadplegingsproces & dat is waarom CitizenLab de mogelijkheid biedt om geautomatiseerde nieuwsbrieven uit te sturen.

Oostende gebruikte de geautomatiseerde nieuwsbrief naar alle geregistreerde gebruikers om hen te informeren over de recente activiteit op het platform, zoals de meest populaire ideeën van de laatste week.

Als gevolg hiervan, bleven de burgers reageren en hun stem uitbrengen op het platform en gaven zo nog meer input aan hun medeburgers.

Resultaten van 'Kom uit je Schelp':

In 4 maanden tijd, werden in het Kom uit je Schelp-traject de volgende resultaten behaald:

Het is ook vermeldenswaardig dat 47% van de gebruikers onder de 35 jaar oud is. De lokale overheid was tevreden met zowel het aantal als de inhoud van de geplaatste ideeën die ze kwalificeren als “meestal constructief, meer toekomstgericht dan bij offline participatie en van hoge kwaliteit in het algemeen”.

Een voorbeeldje van enkele ideeën op het platform, het aantal stemmen en reacties.

Criteria voor selectie

Tijdens de zomermaanden konden Oostendenaars op 4 'offline' Stadslabs dus mee bepalen welke projecten en ideeën ze belangrijk vonden voor Oostende. Projecten die focussen op de lange termijn, draagvlak hebben en vernieuwend zijn, hebben we verder uitgewerkt. Ze moesten ook planbaar, budgetteerbaar en concreet zijn. Uiteindelijk kwamen 16 projecten uit de bus. Die werden allemaal opgenomen in het Stadsbudget van 2018 en worden de volgende jaren uitgevoerd.

De aanvaarde voorstellen werden gecommuniceerd via de bestaande communicatiekanalen van de stad en ze werden ook op het platform geplaatst om het volledige proces  zo transparant mogelijk te houden. Dit proces maakt het mogelijk burgers betrokken te houden en hen een duidelijk doel te geven wanneer zij deelnemen.

Het stadsbestuur noemt de input op het platform “vooral constructief, meer toekomstgericht dan bij offline participatie en in het algemeen van hoge kwaliteit in het algemeen”

Deel deze case study

Vergelijkbare praktijkvoorbeelden

Over 65 governments and 15,000 citizens
are already using CitizenLab to build their policy together
Photos of team members

Schedule a demo

Find out why 300+ governments
are using CitizenLab.

Book demoChat with an expert