Hoe deze Waalse stad 25% van haar bevolking bereikte bij de lancering

POPULATION
17000
TYPE
Small & Medium Cities

Marche-en-Famenne, een kleine stad met 17.401 inwoners in de Belgische provincie Luxemburg, heeft fantastisch werk verricht bij de lancering van haar participatieplatform CitizenLab. In minder dan een week tijd verwelkomde hun e-democratieplatform 4.500 unieke bezoekers en hebben er meer dan 1.000 hiervan zich als actieve gebruikers op het platform geregistreerd. Ontdek in dit artikel welke 3 belangrijke kanalen hen geholpen hebben om van hun lancering zo’n groot succes te maken.

De stad Marche-en-Famenne wil het centrale plein een nieuw gezicht geven, zowel esthetisch als functioneel, zodat het opnieuw the place-to-be wordt in de stad, waar regelmatig evenementen plaatsvinden. Dit plein is een ​​belangrijke ontmoetingspunt voor inwoners van Marche-en-Famenne. Om te beslissen over het toekomstige ontwerp van het plein, gebruikt de stad het CitizenLab-platform om zijn bewoners te raadplege: uit 4 mogelijke ontwerpen, kunnen ze hun 2 favoriete architecturale plannen kiezen. Het platform werd gelanceerd op 6 maart en stemmen blijft mogelijk tot 31 maart. Het beslissing van de burgers via het platform van CitizenLab vertegenwoordigt 35% van de uiteindelijke beslissing.

Het echte succes van dit constultatieproeces is aan de twee volgende zaken te danken: 1: burgers hebben zeggenschap over een emblematisch deel van hun stad, en 2: de manier waarop ze hun inbreng kunnen doen is heel eenvoudig gemaakt dankzij het CitizenLab-platform.


Ga zelf kijken op het platform: https://marche-en-famenne.citizenlab.co

Trek de aandacht van de lokale pers

Het organiseren van een startevenement en het schrijven van een persbericht zijn meestal twee efficiënte manieren om de aandacht van de lokale media te trekken. Hierbij moet de boodschap beknopt en duidelijk zijn: leg uit waar het idee van het platform vandaan komt en wat de stad ermee wil bereiken, vooral als het concrete zaken aanpakt, zoals de renovatie van het plein in Marche-en-Famenne.

Press Marche-en-Famenne

SUCCESFACTOR 2 | GOED VOOR 27% VAN DE REGISTRATIES!

Maak een boeiende Facebook-post met de account van de stad

Schrijf een interessante Facebook-post door specifieke projecten of ideeën die al op het platform staan ​​te delen en duidelijk te vragen wat burgers van plan zijn te doen en wanneer: in het voorbeeld van Marche zijn de projecten waaruit kan gekozen worden duidelijk geïllustreerd. Ook de visuals van de post en de call-to-action – stemming – hebben een duidelijke deadline. Het is ook belangrijk om de juiste hyperlinks te delen, zodat burgers gemakkelijk toegang krijgen tot de plaats waar je ze wilt op het platform: op een project, op een idee, enz. Maak het eenvoudig voor hen om deel te nemen.

Om de lancering nog effectiever te maken, veranderde de stad de omslagfoto van zijn Facebook-pagina. Deze bevat alle nodige informatie en vooral ook over de manier waarop je toegang kunt krijgen tot het platform.

Facebook sharing

SUCCESFACTOR 3 | GOED VOOR 16% VAN DE REGISTRATIES


Leid mensen naar het platform via de website van de stad

Voor een stad is de website meestal het meest bezochte communicatiekanaal wanneer burgers specifieke informatie zoeken. Profiteer hiervan door je websitepubliek uit te nodigen om op het platform deel te nemen. Dat kan door de link op een voor de hand liggende en aantrekkelijke manier te delen!

Widget integration

BONUS


Kies een aantrekkelijke, eigen domeinnaam

De stad Marche-en-Famenne koos voor een URL die gemakkelijk te herkennen is en een duidelijke call-to-action bevat: https://jeparticipe.marche.be. Deze URL is ook een goede keuze omdat deze tijdloos is en nog steeds relevant is voor inspraakprocessen in de toekomst.

Een ‘multichannel’ lancering

Tot slot, wat mee de kracht van dit platform bepaalt, is de afstemming tussen alle bovengenoemde communicatiekanalen. Zo was de datum van de lancering bijvoorbeeld gepland op de dag van de publicatie van de gemeentelijke, gedrukte nieuwsbrief. De lancering kreeg ook veel ondersteuning via de inzet van sociale media.


Deel deze case study

Vergelijkbare praktijkvoorbeelden

Over 65 governments and 15,000 citizens
are already using CitizenLab to build their policy together
Photos of team members

Schedule a demo

Find out why 300+ governments
are using CitizenLab.

Book demoChat with an expert